Metode de reproducere

Există doar două metode de creştere la porumbei – încrucişarea şi consangvinizarea. Creşterea porumbeilor este un proces dificil deoarece nu ştim cu exactitate ce anume aduce porumbeii acasă – cum trebuie să îi consangvinizăm pentru a obţine acest lucru?

Care este varianta corectă, încrucişarea sau consangvinizarea strânsă? Ambele metode produc campioni, dar  în timp ce încrucişarea produce 10 campioni, consangvinizarea produce doar unul.

Definiţia campionului în opinia lui Mark Gordon este următoarea: „pasărea care ajunge în primii 10% în 90% din cazuri, iar pe vreme rea poate zbura în faţa altor păsări contra vântului – acesta este campionul„.

 • Cumpără 2 până la 6 perechi de porumbei de la trei crescătorii diferite care se află în top. Aceste păsări mature trebuie să fie scoase din părinţi valoroşi şi la rândul lor trebuie să scoată pui valoroşi. Aceşti 12 sau 18 porumbei trebuie să fie de acelaşi tip şi mai mult sau mai puţin de aceeaşi origine. Nu este neapărat nevoie ca aceştia să fie de aceeaşi suşă. Uită cuvântul linie pură – pentru că tu urmează să ţi-o clădeşti pe a ta.
 •  Împerechează porumbeii cei mai buni cu cei mai buni pui obţinuţi din aceşti porumbei. Dacă după două încercări din aceste împerecheri nu dau pui buni din punct de vedere fizic, reîmperechează-i altfel. Zboară toţi puii. Sezonul următor, păsările care dau puii cei mai buni rămân, ceilalţi sunt schimbaţi şi reîmperecheaţi cu alte păsări. După un cuplu de schimbări, elimină porumbeii care nu au dat pui buni zburători.
 • Continuă să reproduci şi să zbori până când vei descoperi o pereche care dă 3, 4 sau chiar 6 porumbei buni zburători la zbor. Acum împerechează-i pe aceştia cu veri sau unchi, sau mătuşi. Încearcă să păstrezi calităţi fizice bune în linia ta – acest lucru poate fi văzut (fenotipul). Abilitatea de orientare, vigoarea, vitalitatea, curajul vin să completeze ceea ce nu se vede (genotipul). Selecţionează păsările normale – concentrează-te pe ceea ce este mai bun şi pentru a clădi o linie de porumbei consistentă care poate oferi porumbei care pot veni în primii 25% în 75% din cazuri.

Câteva reguli interesante pentru reproducţie

 • Regula nr. 1: – obţine păsări care la rândul lor pot obţine rezultate bune în condiţiile unui management deficitar. În condiţii bune aceştia se pot dezvolta din plin. Campionii provin din păsări tinere – media de vârstă a reproducătorilor de top se află sub trei ani.
 • Regula nr. 2: – reproduce suficient de mult din cei mai buni pui ai tăi. Nu-ţi folosi reproducătorii cei mai bătrâni pe post de doici.
 • Regula nr. 3: – dacă perechile tale de încercare nu dau pui buni în primele două încercări, cel mai probabil că nu o vor face niciodată;
 • Regula nr. 4: – majoritatea învingătorilor produc pui mai buni decât non-învingătorii;
 • Regula nr. 5: – învingătorii reproduc învingători;
 • Regula nr. 6: – nu intra într-un program de consangvinizare dacă nu ai cei mai buni porumbei. Împerechează pe cei mai buni cu cei mai buni;
 • Regula nr. 7: – managementul porumbeilor nu este o luptă între cantitate şi calitate. Mulţi crescători merg la zbor anul cu cel puţin 100 de porumbei. Antrenează-i mult, zboară-i mult şi selecţionează-i sever, 30% dintre cei lăsaţi deoparte constituie echipa păsărilor bătrâne.
 • Regula nr. 8: – mulţi specialişti în pui au un sistem propriu în sensul că introduc anual loturi noi de pui, îi testează sub două sisteme de management (cursele speciale, alte zboruri) şi îi selecţionează sever după doi ani. Acest mod de lucru va produce o rapidă maturizare a familiei. Aceşti crescători îşi vor îmbogăţi crescătoria de două ori pentru că perioada de verificare a noului sânge introdus este de 3-4 ani;
 • Regula nr. 9: – coşul de zbor trebuie să fie prietenul tău;
 • Regula nr. 10: – citeşte, studiază, planifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Official Michael Kors Outlet,Michael Kors Outlet Online Store|Free Shipping!
Cheap Michael Kors|Up To 68% Off,24/7 Personalized Service!
High Discounts|coach outlet online,Lowest Price
Coach outlet,coach outlet online|Clearence Sale!
Friendliestcoach outlet online-*FREE*Shipping,Quality Orders!!!
christian louboutin outletin New Style,Free Shipping For You.