Metode de reproducere

Există doar două metode de creÅŸtere la porumbei – încruciÅŸarea ÅŸi consangvinizarea. CreÅŸterea porumbeilor este un proces dificil deoarece nu ÅŸtim cu exactitate ce anume aduce porumbeii acasă – cum trebuie să îi consangvinizăm pentru a obÅ£ine acest lucru?
Care este varianta corectă, încrucişarea sau consangvinizarea strânsă? Ambele metode produc campioni, dar  în timp ce încrucişarea produce 10 campioni, consangvinizarea produce doar unul.
DefiniÅ£ia campionului în opinia lui Mark Gordon este următoarea: „pasărea care ajunge în primii 10% în 90% din cazuri, iar pe vreme rea poate zbura în faÅ£a altor păsări contra vântului – acesta este campionul„.
- Cumpără 2 până la 6 perechi de porumbei de la trei crescătorii diferite care se află în top. Aceste păsări mature trebuie să fie scoase din părinÅ£i valoroÅŸi ÅŸi la rândul lor trebuie să scoată pui valoroÅŸi. AceÅŸti 12 sau 18 porumbei trebuie să fie de acelaÅŸi tip ÅŸi mai mult sau mai puÅ£in de aceeaÅŸi origine. Nu este neapărat nevoie ca aceÅŸtia să fie de aceeaÅŸi suşă. Uită cuvântul linie pură – pentru că tu urmează să Å£i-o clădeÅŸti pe a ta.
-  Împerechează porumbeii cei mai buni cu cei mai buni pui obţinuţi din aceşti porumbei. Dacă după două încercări din aceste împerecheri nu dau pui buni din punct de vedere fizic, reîmperechează-i altfel. Zboară toţi puii. Sezonul următor, păsările care dau puii cei mai buni rămân, ceilalţi sunt schimbaţi şi reîmperecheaţi cu alte păsări. După un cuplu de schimbări, elimină porumbeii care nu au dat pui buni zburători.
- Continuă să reproduci ÅŸi să zbori până când vei descoperi o pereche care dă 3, 4 sau chiar 6 porumbei buni zburători la zbor. Acum împerechează-i pe aceÅŸtia cu veri sau unchi, sau mătuÅŸi. ÃŽncearcă să păstrezi calităţi fizice bune în linia ta – acest lucru poate fi văzut (fenotipul). Abilitatea de orientare, vigoarea, vitalitatea, curajul vin să completeze ceea ce nu se vede (genotipul). SelecÅ£ionează păsările normale – concentrează-te pe ceea ce este mai bun ÅŸi pentru a clădi o linie de porumbei consistentă care poate oferi porumbei care pot veni în primii 25% în 75% din cazuri.
Câteva reguli interesante pentru reproducţie
- Regula nr. 1: – obÅ£ine păsări care la rândul lor pot obÅ£ine rezultate bune în condiÅ£iile unui management deficitar. ÃŽn condiÅ£ii bune aceÅŸtia se pot dezvolta din plin. Campionii provin din păsări tinere – media de vârstă a reproducătorilor de top se află sub trei ani.
- Regula nr. 2: – reproduce suficient de mult din cei mai buni pui ai tăi. Nu-Å£i folosi reproducătorii cei mai bătrâni pe post de doici.
- Regula nr. 3: – dacă perechile tale de încercare nu dau pui buni în primele două încercări, cel mai probabil că nu o vor face niciodată;
- Regula nr. 4: – majoritatea învingătorilor produc pui mai buni decât non-învingătorii;
- Regula nr. 5: – învingătorii reproduc învingători;
- Regula nr. 6: – nu intra într-un program de consangvinizare dacă nu ai cei mai buni porumbei. ÃŽmperechează pe cei mai buni cu cei mai buni;
- Regula nr. 7: – managementul porumbeilor nu este o luptă între cantitate ÅŸi calitate. MulÅ£i crescători merg la zbor anul cu cel puÅ£in 100 de porumbei. Antrenează-i mult, zboară-i mult ÅŸi selecÅ£ionează-i sever, 30% dintre cei lăsaÅ£i deoparte constituie echipa păsărilor bătrâne.
- Regula nr. 8: – mulÅ£i specialiÅŸti în pui au un sistem propriu în sensul că introduc anual loturi noi de pui, îi testează sub două sisteme de management (cursele speciale, alte zboruri) ÅŸi îi selecÅ£ionează sever după doi ani. Acest mod de lucru va produce o rapidă maturizare a familiei. AceÅŸti crescători îşi vor îmbogăţi crescătoria de două ori pentru că perioada de verificare a noului sânge introdus este de 3-4 ani;
- Regula nr. 9: – coÅŸul de zbor trebuie să fie prietenul tău;
- Regula nr. 10: – citeÅŸte, studiază, planifică.
Lasă un răspuns