Virusul Adeno si E.Coli

Virus Adeno-Coli

Virusul Adeno reprezinta cea mai mare problema in randul puilor de 6-9 luni, intrucat pana la 70% pot fi infectati si pot manifesta simptomele specifice. Insa cu toate ca virusul este prezent, porumbelul se imbolnaveste doar atunci cand imunitatea sa scade. Boala este o combinatie intre virusul Adeno, care deschide calea pentru bacteria foarte agresiva E-coli. Deseori chiar si virusul Circo apare alaturi de primele 2. Simptomele sunt asemanatoare cu cele de la PMV, insa in cazul sindromului Adeno-Coli, porumbeii beau mai mult. Infectia cu acest virus este foarte rapida: 3-5 zile, insa in general doar putini pui mor. Grav este ca infectia aditionala cu E-coli va face ca boala sa dureze mai mult, astfel incat este foarte important sa fie tratat porumbelul pentru E-coli! Porumbeii isi revin destul de greu, probabil din cauza regenerarii incetinite a celulelor ficatului. De mentionat este ca pasarile adulte sunt mai putin afectate de acest sindrom, insa in ultimii ani a aparut o noua problema: virusul Adeno II sau hepatita necrotica, care este mult mai periculos decat virusul Adeno clasic, ducand la moartea multor adulti. Virusul Adeno II a fost depistat pentru prima oara in Belgia, in 1992. Acesta este mult mai grav atat din cauza faptului ca multe pasari mor, dar si din cauza faptului ca nu exista tratament!

De mentionat este faptul ca puii de vara care nu sufera de acest virus in primul an, deseori manifesta simptome in al 2 lea an, insa porumbeii care au avut simptome in primul an, nu vor mai avea in viitor, vor capata o imunitatea la virusul Adeno de tip I, astfel explicandu-se si de ce adultii nu sunt afectati de acest virus.

Semnele clinice apar in special atunci cand puii sunt supusi stresului curselor sau antrenamentelor, dar si stresului datorat aglomerarii crescatoriei, etc.

Cauze: Virusul Adeno clasic (de tip I) se poate lua prin contact direct, in special cand porumbeii sunt transportati impreuna. Gainatul joaca un rol foarte important in transmiterea virusului. Intrucat peretii intestinali sunt afectati grav, bacteriile care se afla in mod normal in intestin se pot inmulti ingrijorator si astfel se degradeaza peretii intestinali si mai mult, iar virusul patrunde in sange si in plus apare un mediu favorabil pentru raspandirea bacteriilor ce de tip E-coli (care sunt in mod normal parte a florei intestinale, insa inmultirea lor este grava).

Foarte important este ca doar pasarile cu un sistem imunitar scazut pot fi afectate de acest virus!

Simptome: Boala (Adeno I) se instaleaza foarte repede si un simptom vizibil este vomitatul, diareea, o stare de sanatate vizibil proasta. Printre simptome se numara: porumbeii beau apa in exces, au o pofta de mancare scazuta, au diaree foarte apoasa si slabesc destul de repede. Un alt semn vizibil in crescatorie este ca puii afectati stau mai retrasi. Boala se raspandeste extrem de repede: in 48 de ore toti puii din crescatorie pot fi afectati. Daca exista si contaminarea cu E-coli, boala se agraveaza rapid slabind puiul care va slabi si va avea un simptom aditional: gainat verzui urat mirositor.

De mentionat ca daca virusul Adeno I este insotit de E-coli, puiul poate muri!

In cazuri foarte severe de infectie cu virusul Adeno I si atat, puii pot muri din cauza ficatului afectat. Porumbeii ce au ficatul afectat grav isi vor reveni destul de greu, astfel ca din intreruperea antrenamentelor si lipsei zborului, performantele de zbor dupa insanatosirea porumbelului sunt de multe ori dezamagitoare.

Virusul Adeno de tip II poate cauza necroza masiva in ficat (foarte multe celulu mor), iar din acest motiv porumbelul moare foarte repede, in 2 zile, astfel ca simptomele nu au prea mult timp sa apara sau nu le observa crescatorul. Insa un simptom definitoriu ar fi vomitatul si diareea de culoare galbena. Insa definitorii sunt analizele sau autopsia, pentru a putea elimina din lista de boli posibile paratifoida, intoxicarea, streptococii sau sepsia Coli acuta.

Prevenire: Se recomanda evitarea stresului (transport, antrenamente lungi si obositoare,etc) in cazul virusului Adeno de tip I. In cazul virusului Adeno de tip II prevenire se poate face prin respectarea regulilor generale de igiena, aerisire si evitarea aglomerarii crescatoriei.

De mentionat ca mai exista si alti factori care joaca un rol important in severitatea bolii in afara de conditiile de stres, cum ar fi: slabirea organismului datorata altor boli de genul hexamitiazei sau cancer.

Din pacate nu exista un vaccin pentru prevenirea infestarii cu virusurile Adeno I sau Adeno II. Cu toate ca exista un vaccin util in cazul gainilor ce sufera de boala cauzata de acest virus, se pare ca acest vaccin nu este util si pentru porumbei, insa unii specialisti belgieni sustin ca vaccinarea de mai multe ori ar fi dat rezultate.

Tratament:  Daca virusul actioneaza singur, fara sa se fi declansat si E-coli, puiul isi va reveni in aprox o saptamana. Atunci cand puii au virusul Adeno I trebuie neaparat tratati infectiile secundare E-coli cat mai repede, intrucat nu exista niciun vaccin eficient in acest sens. Se recomanda folosirea produselor improver si AntiFungal.

Nu exista tratament foarte eficace pentru virusul Adeno, insa se recomanda tratarea infectiilor secundare care apar in asociere, cum ar fi E-coli.

Cu toate ca de obicei tratamentul nu da rezultate, o lista cu medicamente ar fi:

Belg-Amco, 4 in 1 Mix, Dacoxina 4 in 1(amestecata cu Belgasol pentru a preveni deshidratarea.)

De altfel, este recomandat sa acriti apa de baut a porumbeilor cu otet de mere, Herba, etc, acest lucru ducand la multiplicarea bacteriilor bune din organism. Este recomandat si ca porumbeii sa primeasca vitamine, in special daca sunt participanti la curse, iar un produs bun este Farvisol.

Tratarea E-coli

Aceasta bacterie apare in 97% din intestinele porumbeilor. Cu toate ca prezenta acesteia in intestin este normala, din cauza virusului Adeno se multiplica foarte mult si repede, toxinele produse de acestea putand dauna intestinului prin peretele intestinal si trece in sange, stadiu in care nu mai poate fi facut nimic, iar majoritatea porumbeilor mor. In acest sens este neaparat nevoie sa prevenim multiplicarea acestei bacterii, E-coli.

Apar simptome generale, ca abatere, inapetenţă, polidipsie, slăbire. Poate fi atins şi aparatul respirator, mai ales bronhiolele.

Un produs bun este Baytril (enrofloxacina), insa are mici efecte secundare asupra cresterii osoase. De dorit este sa nu fie folosite totusi antibiotice in exces, intrucat fac rau si celorlalte bacterii bune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Official Michael Kors Outlet,Michael Kors Outlet Online Store|Free Shipping!
Cheap Michael Kors|Up To 68% Off,24/7 Personalized Service!
High Discounts|coach outlet online,Lowest Price
Coach outlet,coach outlet online|Clearence Sale!
Friendliestcoach outlet online-*FREE*Shipping,Quality Orders!!!
christian louboutin outletin New Style,Free Shipping For You.